Wednesday, December 30, 2009

Antara FANTASI atau REALITI

Aku keliru antara fantasi atau realiti
Fantasinya aku ingin lihat negara tercinta aman
Realitinya hanya mata kasar berkata negaraku aman
namun,gelodak sengketa bangsaku tidak kesudahan
bergaduh hanya kerana berbeza pandangan
Akhirnya nilai ketimuran dipinggirkan.

Aku berfantasi ingin melihat bangsaku bersatu
realitinya aku hanya bermimpi
Ketika ini bangsaku bertelagah
Bangsaku saling caci-mencaci tanpa malu
Bangsa lain tertawa sipu-sipu
Menyaksikan pentas drama
lakonan bangsaku.

Aku berfantasi bangsaku gah seantero dunia
Realitinya bangsaku kerdil tidak bermaya
Dipandang sepi oleh bangsaku sendiri
kerana keagungan bahasa penjajah tercalit di hati
yang tinggal kudrat tua terpekik terlolong
menegakkan kedaulatan bahasa tercinta

Aku berfantasi bangsaku kian maju
realitinya bangsaku masih mundur di bumi sendiri
masih ramai bangsaku menagih simpati
mengharapkan sentiasa diberi tongkat sakti
untuk meneruskan kelangsungan perjalanan
meredah onak duri kehidupan.

Aku keliru antara fantasi atau realiti
apa yang pasti fantasiku sukar direalisasi
relitinya episod ini pasti terjadi
entah bila ia akan terhenti
hanya DIA MAHA MENGETAHUI.



*LAYU-MALIQUE

Monday, December 28, 2009

Bodoh Bertingkat² macam Sani Ekspress

Aku tak tau la ni soalan SPM atau exam akhir tahun.
Yang aku tau budak cina dalam ni mmg bodoh bertingkat².Aku pon xtau bape tingkat dia pnye bodoh.
Sampai tak boleh kira.



Dia boleh dok cerita pasal zina ape sume.Lampu ade lampu takde.
Ayyooo CHA?!
Yenna?!

Kertas 2 pulak dia siap cerita pasal dewa china dgn iblis ape sume.
TOM CRUISE pon ade.
Ape kes?
hahaha!



Bukan lah nak menghina ke ape.
Sbb aku tau dia cina bukit makan babi.So kita kena paham.
Tapi kalau korang lah yang jadi pemeriksa.
Agak² ape reaksi korang ek?

Sunday, December 20, 2009

RTW atau RADIO ROSAK?

Tarikh asal RTW tahun ni sebenarnya 19 Dec 2009 dan bertempat di Sunway Lagoon.Tapi atas masalah yang tak dapat dielakkan venue dan tarikh bertukar pada 26 Dec iaitu bersamaan tarikh Konsert RADIO ROSAK.

Asalnya memang aku nak pergi RTW sebab SECOND COMBAT ada sana dan dikhabarkan itu last show mereka.Tapi disebabkan tarikh sama dengan RADIO ROSAK aku tak jadi pergi.Sebabnya?

RTW lebih kepada konsert kawan².Hampir kesemua mereka yang bermain di RTW nanti adalah rakan² kepada organizer.
itu mungkin dan aku tidak menuduh.
Lihat saja pada setlist band yang bermain dan anda kira berapa yang anda betul² kenal.Rasanya sedikit..
Cuma 3 band di dalam setlist dipilih sendiri oleh abg.rom dan salah satunya adalah second combat.
Ia bukan soal mereka yang bermain dikenali atau tidak..ia soal layakkah mereka bermain utk pentas sebesar RTW?
Dan aku pula bukan ingin menyalahkan mereka yang bermain..yelahh,siapa yg tidak mahu bermain di pentas RTW kan?
Di sini silapnya adalah organizer.Jika kita lihat RTW 8 ramai diantara kita yang tidak berpuas hati dengan band yang bermain dan utk RTW 9 mereka ulangi kesilapan yang sama.Tapi kesilapan kali ini lagi teruk..se teruk SAMPAH!

last show second combat di RTW?aku rasa bukan..dan harap² ia memang bukan.HAHA!
yelahh setelah hampir 10 tahun berjuang dalam scene.Takkan nak habis dgn pentas RTW dimana anda diberi kontrak utk bermain tidak lebih dari 3 lagu.Kalau lebih..paham² laaa..
3 lagu utk last show?WTF?! HAHA!
Lu fikir la sendiri..


Mari ke RADIO ROSAK.
Wings dan SEARCH ada disana.
Untuk mereka yang tidak berkesempatan ke konsert Di Awan Biru yg lepas.Ini peluang terbaik anda utk melihat mereka beraksi.


ROCK THE WORLD 9 vs RADIO ROSAK
agak² lu org mana lagi ramai?
Sama² kita tgk.



*GEMURUH-Search&Wings

Turunkan Bala Untuk Mereka

Bermacam-macam perkara berlaku kebelakangan ini dan salah satu isu yang makin menebal adalah isu perkauman.
Budak sekolah pun pandai menghina agama.
HAIH..

Tak tau lah bagaimana MALAYSIA 10 akan datang..



*Bak kata LEA JAMAL
"budak sekolah petang memang macam ni yenn"



HA-HA-HA

Friday, December 18, 2009

Perasaan ingin pergi

Adakah perasaan ini ingin memberitahu yg panggilanMU makin hampir?
Adakah rasa resah ini menuntut ku untuk kembali bersujud padaMU?
Adakah segala rasa gelora jiwa yang tiba² datang ini ingin mengingatkan ku supaya bersiap sedia?


Adakah ini benar?
Jika benar ya tuhan ku.
Aku terima.
Aku terima kerana Kau yang maha kuasa dan Kau juga penentu hidup mati manusia.

Dan aku bersyukur kerana kau menggabungkan roh dan jasad aku utk hidup dan mengenal apa itu erti DUNIA.
Aku bersyukur ya ALLAH.



Kau Yang Satu-Ramli Sarip

Selamat Hari Jadi Azreen





13 December lepas merupakan tarikh lahir aku.Bersahaja tanpa sambutan besar-besaran.Cukup beberapa rakan dan adik menjadi peneman.Itu sudah dikira lebih utk buat aku gembira.

Trimas pada mereka yg ada hari itu.Tak lupa juga pada yg wish dan juga pada mereka yg tak angkat bila aku call..saje nak bgtau dapat call free.hehe





Cheers!
Selamat hari hadi AZREEN.

Sunday, November 15, 2009

Kau memang berani!

Dah la aku penat gila semalam,tdo dlm kete kt tepi jalan..pagi ni tgh breakfast kau bole call aku.

Tidakkah kau sedar hanya satu panggilan daripada kau boleh membuatkan aku jd gila?
Kau dah tikam aku dari belakang KAW² pastu berani lagi call aku.Time aku tgh sarapan plak tu.
Bengang tak dapat tgk revenge satu.revenge kalah ngan band boy yg mcm pukimak haram [juri indie bastard] lagi satu.pergh!kau bagi pakej sial!

Dah lama aku cari kau.Semua org dah tau perangai najis kau.Meminta² simpati dari org lain.Buruk²kn org lain semata² nak org simpati kat kau.
WTF?!

kau mmg najis sial!najis!najis!najis!


Bila lahh manusia macam kau nk pupus....

Thursday, November 12, 2009

Idaman Hati

Minggu lepas saje pergi kedai selak² majalah.
Nampak majalah BIKE TRADER.Cover depan KAWASAKI KLX150s.Motor ni baru kuar kt malaysia.
Dalam hati..perghh..gempak sial moto nih.Harga pun ok.

Aku igt hujung bulan kalau ada rezeki aku nak agkt sebiji.
Baru mcm azroy.HAHA!


REMPIT?
FUCK YOU!hahahaha!




*Kaza-Memburu Impian

Sunday, November 8, 2009

Ubah mentaliti atau anda mati

ini video terbaru si pemakan babi.
video beliau sedang memaki hamun pekerja TNB kerana putusnya bekalan elektrik di tempat tinggal beliau.

Dalam video ni beliau sering mempersoalkan mengapa pejabat TNB masih terang sedangkan satu kawasan tersebut putus bekalan.

Hey si pemakan babi!utk pengetahuan cetek anda.Bangunan mcm TNB ada backup electic.Dont be stupid!Jangan ambil contoh yg jauh lahh.Lihat saja Shopping Complex contohnya..pernah blackout?breakdown?walaupun guruh berdentum..hujan dan ribut taufan melanda.Steady je..kita bole membeli belah mcm kt luar xde ape.
Belajar sampai luar negara.Benda kecik mcm tu pun xbole nak fikir.What a shame!

video ini aku kongsikan utk pembaca.Renungkan.Bukan ingin menyuntik sifat racist didalam diri anda.
Apakah peristiwa 13 mei berulang kembali baru kita mahu berubah?itu sudah terlambat..


Tuesday, November 3, 2009

Ringgit Malaysia 30 untuk sekotak ilham berasap

Langit tidak selalunya cerah.
Bajet 2010 yg baru saja dibentangkan dan pastinya sedikit sebanyak melegakan mereka yg menghisap rokok kerana harga rokok tidak lagi naik seperti yg kita lihat pada bajet² lepas.

Ada diantara kita saja² isap rokok.Style katanya.
Ada diantara kita isap rokok kerana sudah terjebak sejak dari kecil.
dan ada juga di antara kita mungkin memang dilahirkan semulajadi utk menjadi perokok.
Entahlahh..jawapannya ada pada individu itu sendiri.

Harga utk 20 batang rokok adalah 9.30.itu paling tinggi mungkin.
Setiap tahun harga rokok di naikkan sehingga sampai ke satu tahap yg membuat aku berfikir

"Asyik naikk je..last² sekotak RM10"
Tapi aku silap..

Baru² ini di bentangkan cadangan utk meletakkan harga rokok RM30 sekotak.
Cadangan gila tapi berasas mungkin.
Mengapa masih meletakkan harga sedangkan ramai diantara kita masih mampu membeli.Haramkan saja.Itu lebih mudah walaupun dengan cara itu masih ada diantara kita masih merokok.Tapi aku pasti ianya di dalam kuantiti yg sedikit..amat sedikit.percayalah..

Jikalau RM30 untuk sekotak ilham berasap berjaya dilaksanakan.Pastinya org seperti aku akan ketandusan idea utk menulis.Kerana rokok adalah benda asas.Berak pon dengan rokok.HAHA!

Sama² berdoa agar harga rokok tidak dinaikkan.Kalau tak koyak la poket aku..


*Sampoerna 14 satu!

Monday, November 2, 2009

ILHAM

Hari berganti hari,sedar atau tidak kita semakin menjauh.Menjauh dari segala apa yang pernah kita lakukan dulu.Hari dimana gelak ketawa,suka dan duka kita lalui dan kongsikan bersama dan aku mengerti kita kini sibuk dgn kehidupan masing².Tapi adakah itu punca kita makin jauh?

ADIK
cuma satu yg ingin aku nyatakan disini

dapatkah kita ulang kembali waktu dulu?
Entahlahh...



*ManBai-Kau Ilhamku

Sunday, November 1, 2009

GBOB Challenge 2009 [REVENGE]

Jumaat lepas,30 Oct 2009 bertempat di Borneo Rainforest,Sunway Pyramid telah berlangsungnya satu pertandingan Global Battle Of The Band.Aku tak pasti la bape band yg masuk bertanding,yg pasti hari tu Revenge ada main.

Sampai je kt sunway aku tros masuk,aku igt free.Yelahh BOTB kott..xkan bayar kan.Tp aku silap..disebabkan tu CLUB utk joget2 mabok so bayaran masuk pada hari tu ialah RM25.Ciss.xpe lahh..lagipon da biasa bayar mahal2 utk tgk 1 band.HAHA!


REVENGE band ke-5 hari tu.Sebelum main aku tgk ayid over confident.aku tak yakin langsung dia bole pergi dgn cara dia hari tu.tp aku senyap jelahh.xkan nak bgtau.kang DOWN plak dia.HAHA!bkn ape takut jadi mcm kat Ipoh dulu.Hancur beb.Nasib time tu ogr IPOH x kenal REVENGE lagi.Second Combat pon bdk2 tu baru nak kenal.HAHA!

Tu dia Buset ngan apple.Jadi Bupple.haha!

Tiba time REVENGE naik stage aku plak berdebar.WTF?HAHA!Stage kecik persis pelamin orang kahwin.Tp xpelahh org ckp biar stage sekecil JAMBAN kl sentral..janji semangat tu ada.
Lu org tau?tau ke tak?wa tnye nih!HAHA!
Mcm biasa la REVENGE terbs!
BUSET ngan APPLE menjalankan tugas dengan sempurna.Part solo diorang..perghh!aku yg nak berak pon bole xjadi.HAHA!lu bayangkan lahh..
WAK plak time last² dia hentak drum gila babi sampai nk terbalik aku rasa.
ARUL maintain cool
AYID macam biasa.TRADEMARK dia tunjuk perut.
Well..we play rock and roll not pop rock u motherfucker asshole!

Gua lompat lu orang sambut lah!

Aku plak sampai tertido tggu result.konon penat la tu.HAHA!mane tak tertido.dia bole pasang lagu tektonik ape lancau mak dia.Otak aku pon jadi beku.

Bila solo kena senyum.Baru menjadi.

Result aritu..ehem² mcm biasa revenge masuk final.Aku dah mcm pengkritik plak.Abes je show msti diorang dok tnye camne diorang main td.Ok ke KO?Sound dgr tak?Solo gempak tak?haha.YA atau TIDAK aku ttp katakan YA.!Sebab?diorang mmg terbs!tgk dlu baru cerita ok.

Ni REVENGE ARMY.Lu org nak jmpe dia?jd REVENGE ARMY dlu.HAHA


*FINAL GBOB 14 NOVEMBER ni.Kat TITANIUM PHILEO DAMANSARA.Datanglah..kita sama² kasi PECAH!ada brani?

Friday, October 30, 2009

Ingin pergi dari hari ini

hari ini aku ingin pergi dari hari ini. menjauh dari apapun yang sedang dikayuh waktu. menghilang dari detik yang mengejar dengan detaknya. ingin henti dari semua yang sedang bergerak bersama masa. ingin lupa tentang sekarang yang menikam dengan kenyataan.

hari ini aku ingin pergi dari hari ini. memaya bersama dunia lain bukan yang ini. memudar bersama warna-warna pupus itu. meranggas seperti daun-daun yang berguguran ke teras rumah pagi tadi. ingin tidur lantas terbangun di besok yang lebih sungguhan.

hari ini aku ingin pergi dari hari ini. mengingkari penglihatanku sendiri. mengelabui seonggok onderdil pemikir dikepala. membohongi hati yang terkeping ketika menemukannya. menutupi kesalahan yang terjadi dengan alasan rasa.

hari ini aku ingin pergi dari hari ini. hingga tak perlu kumengerti apa yang hari ini terjadi. agar tak perlu kesesali apa yang baru saja kulalui. supaya segalamu selalu menjadi bagian terbaik yang berjalan berdampingan dengan langkah letihku.



*Jika hari ini tidak ada,apakah esoknya berubah sempurna?

Monday, October 26, 2009

Saya memang tidak pernah hebat


saya memang payah. saya tidak pernah hebat.
saya hanya manusia. saya bukan siapa- siapa.
saya terlalu naif dan romantis.
saya terlalu percaya pada cinta. walau cinta selalu menyakiti saya.
saya terlalu bergantung pada rasa.walau rasa mengkhianati saya.
saya tidak perlu pura-pura kuat agar dianggap hebat.
saya tidak harus berlagak bahagia. supaya terlihat baik-baik saja.

saya berusaha menjalani semua apa adanya. bekerjasama dengan hati yang retak. dengan galau yang meraja. dengan sakit yang akan selalu ada,menikmati setiap detiknya dan..


melakoni setiap harinya dengan senyuman.



*Sweet Charity-Batu

Sunday, October 25, 2009

Ini Tentang Inspirasi



Well,kali ni aku nak kongsi sikit pasal seseorang yg banyak memberi inspirasi utk aku menulis.Beliau merupakan seorang penulis lirik juga pencipta lagu yg agak suam² terkenal utk mereka yg meminati genre muzik keras berbanding mereka yg mengaggap 3garis sebagai jalan hidup mereka.Beliau adalah..

MALIQUE

Baru² ini beliau baru saja melahirkan sebuah album solo bertajuk "OK".Dalam album kali ini cara penulisan dan penghasilan lagu agak matang berbanding dengan TOO PHAT dahulu.Lagu di zaman kanak² aku yg agak femes masa beliau dgn TOO PHAT dulu termasuklah ANAK AYAM,SNAP dan banyak lagi.Aku mengagumi lirik ALHAMDULILLAH dan ALA CANGGUNG.Walaupun lirik beliau tidaklah bercerita ttg PEMANASAN GLOBAL atau PEMBUNUHAN dan PENDERAAN KANAK-KANAK.Tapi bagi aku apa yg terkandung dalam dua lagu itu sudah cukup membuat aku mengagumi bakat beliau dalam industri muzik ini.Ini bukan cakap kosong.Beliau ada sesuatu yg ingin dikongsi dalam album solo kali ini.

Antara lagu yg termuat dalam album OK ialah...

MANTERA BERADU
-Lirik lagu ini bagi aku cukup sempurna susunan ayat dan kosa katanya.Ada antara mereka diluar sana yg menganggap lagu ini lagu TAKSUB,lagu 3LINE.Tp bagi aku lagu ini mempunyai maksudnya yg tersendiri..maksud yg korang takkan paham kalau setakat mendengar sekali tanpa menghayati.

RAHSIA
-Lagu ini menceritakan tentang kehidupan manusia sekarang.Bagaimana ingin hidup senang dengan menggadai maruah diri.Bagaimana cerita budak kampung yg lupa diri.Haihh..entahlah..beliau banyak bercerita tentang realiti dalam lirik ini.Owh lupa..lirik lagu ini kemudiannya diambil utk menghasilkan lagu CERITA KEDAI KOPI.

LAYU-Ini mungkin lirik.Tetapi bukan lagu.Secara tepatnya ianya adalah sebuah puisi.Puisi yg menceritakan tentang MELAYU hari ini.Ianya didendangkan bersama TUN DR.MAHATHIR.Cuba cari dan hayati bait² liriknya.


Kesimpulannya aku bukanlah peminat muzik hip hop yg tegar.Cuma beberapa individu saja yg mampu memberi aku inspirasi.Bagi aku tiada maksud tidak dalam muzik.Jika sesorang itu bagus.Aku akan katakan bagus.Berbanding dengan mereka yg anda minati tetapi menghasilkan puluhan lagu² ROMANTIKARAT.Apa bezanya mereka yg anda sanjung...dengan NEWBOYZ yg anda rasakan JIJIK hari ini?Tiada bezanya...



Cari lagu beliau jika mahu.Abaikan jika dirasakan perlu.

Ini bukan omong kosong.Ini omong berisi.

Friday, October 16, 2009

Erti KAWAN di dalam sebuah PERTEMPURAN

14 Oct lalu aku dimasukkn ke hospital.Aku rasa x perlu lah aku bercerita panjang tentang kemasukkan aku ke hospital.Apa yg pasti aku dimasukkan ke sana bukan kerana mempunyai masalah mental yg kronik.

3 hari terlantar di hospital.Tanpa sebarang sokongan dari mana² pihak.Akhirnya aku dibenarkan keluar pada hari jumaat.Perkara pertama yg aku lakukan ialah menghidupkan handphone cokia murah persis batu utk lontaran anjing.Dari situ aku lihat berduyun² mesej masuk.Dari pelbagai manusia dengan kata² yg berbaur kerisauan.

Di sini aku hanya nak bgtau setelah 3 hari di hospital.Aku semakin pulih.Cuma lemah² tu masih ada.Trimas utk kawan² yg bertanya khabar.Tak putus² call walaupun x dapat.HAHA!Thx TAQIE,PATINJO,MAMAK,HARKEEM,AYUE,JIME,ADIK,TULANG.

Realitinya..hanya berapa kerat saja yg berada disisi ketika aku susah.

So pada yg senang bersama..susah main jauh² tu...

LU PERGI LA MAIN JAUH²..WA TALAK HELAN LA BLADER!

Cheers!

Sunday, October 11, 2009

Alahai MEDIA BAPOK.


___________________________________________________________________________
KUANTAN(15jun09) – Sekali pandang, mereka umpama anggota kumpulan muzik rock yang sedang berehat sementara menunggu konsert.

Pandangan yang lebih teliti kemudiannya mengesahkan bahawa geng anak-anak muda itu bukan pemuzik tetapi remaja yang lepak menghabiskan cuti sekolah.
Jika niat mereka untuk menarik perhatian, ia ternyata berjaya.

Dengan memakai rambut palsu serta mengenakan pakaian ketat sama seperti era ‘Rock Kapak’ yang terkenal pada dekad 1980-an, kumpulan anak-anak muda itu berkumpul di tempat-tempat awam seperti di medan niaga dekat Jalan Beserah, di sini.
Namun, kehadiran mereka tidak disukai sesetengah pihak.

Ada penduduk dan peniaga mendakwa sebahagian daripada ahli kumpulan itu adalah pelajar sekolah yang biasa melepak di situ selepas sesi persekolahan.

Menurut peniaga, R.Siva, 37, kehadiran kumpulan remaja berkenaan sejak beberapa hari lalu di kawasan tersebut menyebabkan orang ramai berasa jelik.
_____________________________________________________________________

Penulisan seekor wartawan haprak.
Apa mungkin wartawan ini tidak mengenal rambut asli dan palsu.Jika dilihat pada gambar,aku sendiri sudah dapat membezakan ianya palsu atau asli.
Yang pasti artikel ini ditulis oleh salah seorang daripada puluhan wartawan bapok di Malaysia.
Entahlahh..mungkin ini punca bangsa malaysia lemah pemikirannya kerana ditipu dengan artikel² sebegini.

Friday, October 2, 2009

BALASAN TUHAN KEPADA INDONESIA TAKBUR


"Gempa itu datang bagai ular, bumi bergegar," kata seorang penduduk yg berada di lokasi sewaktu gempa berlaku.

Kelmarin jam 6.16 petang waktu Malaysia kawasan sama dilanda bencana sama sekali lagi. Hampir 529 (Sumber: CNN 7 malam, 1 Oktober) mangsa dilaporkan terkorban akibat gegaran 7.6 pada skala Richter turut memusnahkan bangunan, ratusan rumah, hotel, jambatan dan menyebabkan kebakaran di bandar Padang.

DAN SEBELUM INI.......

sekelompok penduduk negara itu melaksanakan 'sweeping' terhadap rakyat Malaysia.Bersenjatakan buluh runcing sambil berikat kepala, mereka berhasrat ‘memeriksa’ rakyat Malaysia berada di jalanan.Tindakan itu tercetus berikutan tuduhan rakyat Indonesia kononnya Malaysia mencuri tarian Pendet milik mereka. Biarpun berulangkali negara kita memohon maaf, itu semua tidak dipeduli. Ramai blogger negara sama terus mengecam dan menggelar negara kita ‘Maling-sia’. ‘Maling’ bermaksud mencuri.

Terkini, Presiden Republik Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono, SBY, merayu negara jiran terutama Malaysia menghulurkan bantuan segera kepada mangsa gempa bumi. Kasihan, SBY terpaksa memohon bantuan dari Maling-sia, negara pencuri.

Pandangan aku sendiri,biarkan saja mereka mati kebuluruan.Jangan dihantar walau sebutir beras ke negara yang kononnya mencipta segala keaslian.

Dan sepatutnya, biar sahaja mereka dihiburkan tarian Pendet, mendirikan rumah menggunakan buluh runcing berbumbungkan kain ikat kepala dijahit bersama dan ‘makan’ semua perkataan berbentuk hinaan dihamburkan bloggers dan media mereka selama ini.

Begitulah kerdilnya Indonesia. Semasa aman, mereka tidak sedar diri dan begitu takbur kononnya semua budaya milik mereka. Balasan Tuhan ke atas mereka ini diharap akan membuka mata mereka bahawa segalanya bukan asli Indonesia tetapi milik Yang Maha Esa.


ALLAHUAKHBAR!

Thursday, October 1, 2009

HILANG

Hilang seketika meninggalkan semua gelak ketawa huhuhaha kawan² untuk tempoh 2 bulan.Itu tempoh percubaan.Mungkin akan menjadi lebih singkat..siapa tahu?

Bergantung kepada iman dalam diri..cuba hidup sendirian kerana tiba² aku terfikir kawan² yg ada sekarang hanya melalaikan.


HAHA!
maaf ya!

Thursday, September 17, 2009

Buang Ibu Di Aidilfitri

Tajuk Utama HARIAN METRO 16 September 2009.

JOHOR BAHRU: Sekeras-keras batu, keras lagi hati seorang anak lelaki yang tergamak memecut kereta meninggalkan ibunya.

Lebih memilukan, dia tergamak membiarkan wanita tua itu berlari mengejarnya kira-kira 20 meter kerana mahu mengikut si anak pulang menyambut Aidilfitri di rumah.

Namun, apalah kudrat seorang wanita berusia 70-an, apatah lagi terpaksa menggendong bungkusan baju dalam kain batik, untuk mengejar kereta anaknya berusia 40-an yang semakin jauh meninggalkannya.

Ia bukan babak menyayat hati dalam drama televisyen, tetapi realiti hidup ditempuhi seorang penghuni rumah jagaan warga emas dan psikatri di Jalan Denai 1, Kempas di sini, yang begitu mengharapkan untuk pulang menyambut hari raya bersama anak dan cucunya di Masai, dekat sini.




Anak yg dikandung 9bulan.Dijaga dari sekecil tapak tangan.Dibersihkn najis.Diberi makan dan minum.
Akhirnya pergi meninggalkn ibunya seorang diri di rumah org tua.

Tak tau la nak cakap camne.Aku ni pon bukan baik sgt.Tapi harap² aku xkn buat camtu kt diorang.Biarlah susah mana pon,kalau bole aku nak jaga diorang sampai diorang pergi.

Tp yg sedihnye da bertahun-tahun raya.Sekali pon aku x pernah mntk maaf.Aku tgk sedara mara lain dok sebok nangis² mntk maaf.Tp aku cume buat xreti.Makan kuih sambil tgk tv..macam xde pape berlaku.HAHA!
Bila la agaknya terbukak hati aku utk mntk maaf.



SyurgaDiTelapakKakiIbu-Aisyah

Tuesday, September 15, 2009

Kita Hamba Leka

Kita Akan Dijemput Di dalam hidup kita seharian,Ada persamaan inginan,Mencari harta sebanyak mana,Masa terdaya.Bila mentari menyuluh bumi,Kita pun bangkit dari mimpi,Menyambung semula pencarian,Yang terhenti semalam.Kepuasan terpancar jelas, Bila yang dimimpi terbukti, Dengan kekayaan yang dimiliki, Masih tidak lagi mencukupi. Memang begitu sikap manusia, Tidak puas dengan yang ada, Seolah harta di dunia Bisa bawa ke sana. Kita terlupa harta yang nak di bawa, Amalan seharian itu yang mesti harus di hati, Sudah terlewat bila tubuh terbujur kaku, Tidak berfungsi... di saat itulah, Terlihat semua di mana, Tempat kita...

Harus diingat... kita hanya musafir Yang didatangkan... hanya sementara Menghunikan alam Dan pasti akan dijemput... untuk pulang

SI PENIKAM BELAKANG

Sedih bercampur marah tambah sikit² hiba bila dpt tau kwn yg aku anggap SAHABAT BAIK tikam aku dari belakang. Dua hari sebelum aku dapat tau semuanya,aku ungkapkan pada DIA satu ayat yg mmg aku xkan ungkap pada sembarangan orang.


"KAU KAWAN AKU DUNIA AKHIRAT"



dan 2 hari lepas tu...

aku dapat tau dia tikam aku dari belakang..
Dia tikam sedalam²nya..merobek jantung dan usus aku..
URGHH!
Sakitnya tuhan saja yg tahu.
HAHA!


Lepas ni aku xkn caya org suka².
Tak kira la kau seMULIA mana.Pada pandangan aku kau ttp biasa sehinggalah kau boleh buktikan ada sesuatu pada kau yg membezakan ENGKAU dan SI PENIKAM.



RENUNG²kn dan SELAMAT BERAMAL.




Saturday, September 5, 2009

SECOND COMBAT


Secara jujur,kali pertama aku mendengar bunyian hardcore dari mamak masa tu tahun 2000 bape tah..aku x igt.Yela mase tu bodoh air lagi,1st time dgr mcm bodo gile..dapat plak mamak bagi aku lagu second combat.Dgn suara ein yg bagi aku mcm gampang time tu,dgn muzik berterabur..HAHA!macam haram!

Tapi day by day,aku mula explore lirik² diorang.Kadang² aku terfikir gak,camne ein bole fikir sejauh tu.yelaa..org mcm kita biasanya mmg xkn fikir pasal benda² tu sume.

Igt lagi time straight answer tour malaysia 2007.Mamak dgn muka PIG dia.Sing along lagu infidelity.Macam moron ass!HAHA!

Hari demi hari,tahun demi tahun..semua makin tua,dan benda yg bagus biasanya satu hari nnt mesti akan berakhir.
2009 tahun penamat utk SECOND COMBAT.1st time dpt tau opkos la aku x caya.Aku buat xtau je,sbb member² yg bgtau.Last² bila nampak sendiri kt headline diorang tulis LAST SHOW DECEMBER 2009,baru aku btol² percaya.

Dari pertikaman rakan sesama rakan,manusia berlagak hebat yg kononnya tidak ada yg lebih hebat melainkan dia sorang saja yg hebat sehinggalah masalah pemakaian yg tiba² menjadi isu.
Semuanya dgn niat menjatuhkn.
For those guys yg berniat menjatuhkn..sudah² la,band kau pon diorang yg bwk main gig.
Lupa daratan ke?!


Kalau betul lah diorang jd utk R.I.P. Maka tahun 2009 akan jadi tahun utk band² terbaik R.I.P!




WARNING FOR YOU!-Breakin' Chains

Monday, August 31, 2009

KERJA KERJA KERJA

31 Ogos 2009.
Last day kerja kt converse.


Semua bermula bila aku pergi mahkamah utk jamin org mase 20hrbln aritu.Aku tunjuk surat jamin tu 1 bulan awl kt supervisor aku.Tp dia wat xtau je..Seolah2 aku tunjuk surat tu sekadar suka².Dasar bengap sundal..dah sah² la aku nk cuti time 20hrbln tu.. xkan la aku nak tunjuk surat tu hari2 dan xkn la sampai nak aku melutut cium kaki baru nak kasi cuti?Igt aku gile ke?xdapat la weh!HA HA!

Dipendekkan cite..aku pon x dtg time 20hrbln tu..tau² dia da buang aku.Esoknye aku dtg dgn rasa marah yg membuak² kt dada.HA HA!Nak tau ape jadi?Aku sampai2 je.xde cite byk..tros TERbantai supervisor aku yg malang tu..kire pengajaran la kt dia sbb bdk² yg benti kje sblom ni sume sbb x tahan ngan dia.Dlm converse tu dia rasa dia la yg paling hebat!HA HA! i prove u wrong bebeh!


BECAUSE YO'RE OLD-COCK SPARRER [HAHA!]

Tuesday, August 25, 2009

Erti MERDEKA Yang Tidak Terisi

si muda sana lepak!
si muda situ teriak!
si tua sini tersentak..
generasi itu generasi tunggak???

MERDEKA!
MERDEKA!
MERDEKA!

laungan itu keramat,
laungan itu hasil keringat,
kau senang kerana merdeka,
kau bkn mayat bernyawa
kerana MERDEKA!!!

katakan kau cinta negara!
katakan kau cinta malaysia!
katakannn…
kata-kata x bererti kau mencinta..

sana bunuh,
sini rogol,
itukah yg kau katakan merdeka??
MALAYSIA MERDEKA??

merdekakah kau??
merdekahkah aku??

merdeka kau, bawa bendera,
menjalar diaatas jalan raya,
jalang kau bawa tunggang,
bising di seluruh simpang!

itu merdeka kau,
erti merdeka yg x terisi..

anak2 bangsa,
kau,
kau,
dan juga aku,

bangkit!
bersuara!
laksana!
merdekakan diri!!

hayati merdeka bkn bererti kau ke KLCC,
menari menyanyi,
sambil menunggu percikan bunga api!!

bukannnn!!
kau salah!!!
kau silap!!!

merdeka itu kau cintakan pertiwi,
merdeka itu kau bebas dr keji,
merdeka kau perlu cr dalam diri,
erti merdeka sesuci sufi…


CAMAR SENDIRI,

Tuesday, June 2, 2009

Muka SOMBONG [Buat-Buat atau Semulajadi.?]

Habis je busking sabtu lepas tibe² Shafiq call aku.Dia cakap nak lepak² pastu nak ajak balik skali.Aku pun OK je laa.Lagipun kalau balik awal mmg xde buat ape.Pendekkan cite mase atas motor Shafiq tbe2 bukak cite..

"Weh yen,ade org ckp kau sombong dow"

"Sombong?haha.moron..celah mane plak aku sombong?"

"Tah la..bdk2 yg lepak ngan aku aritu ckp muka kau sombong..nampak mcm poyo gila"

"Ow yeke?mampos la..xknl aku nak ckp aku sombong..ni yg aku kesah ni!"




HA-HA-HA.

Sombong ke aku weh?Kalau sombong,celah mane sombongnye?haha.
Gila lawak sial bdk² tu..

Kalau tang muka la aku sombong..tu bukan sombong namanye brader.Muka aku da mmg camni.Dari zaman skola dlu org ade ckp muka aku muke sombong.So mmg x bole ubah.Kenal dlu la..baru ckp.Stakat tgk muka pastu kau buat cerita kt sume org aku sombong.WTF.?!haha


Nak tau aku sombong ke tak?Muka ni buat² sombong atau semulajadi?Tegurla aku..pastu kau rumuskan la sendiri.





Bagai Anjing Menyalak Bukit.hahaha

Wednesday, May 20, 2009

Ranz B├Âllner [Warrior Of The Week]

20 May

Aku dpt tiket free utk movie Wolverine.Tiket utk 2 orang.So aku ajak SEMBOT utk tgk skali sbb dia nak pegi cari spek mcm John Lennon.Utk pakai time Indie Fest katanya.hik2.!

Pendekkan cite..balik je dari B.B aku terus pegi online.Selak² gak la komen.Ade satu band JERMAN post komen kt aku.

"Hey Mr. AYEN MAIDEN,

look at my page, your are the Warrior of the Week!!
See you in hell!!!

Ranz On!
Greetz from Heavy Metal Germany
Ranz Bollner"

Aku igtkn amenda.Selak² la page diorang.
Tgk kt top friend aku 1st.Selak pnnye selak aku nampak gambar nih..


Pergh!Gile gempak sial.Rasa bangga dan terharu gak la.haha!


Saje je tulis..xde point pon sebenarnye.Aku tau korang jeles..tp xpe,nnt aku sroh diorang buatkan utk korang gak..hahahah!



http://www.myspace.com/ranzboellner

Friday, May 8, 2009

Fatally Oi!

Band yg aku kenal melalui kepetahan vokalisnya bercakap.Dari myspace terus menjadi kwn dan seterusnya menjadi supporter terkuat(mungkin) utk band beliau.Peristiwa tahun lepas mungkin masih lagi menghantui setiap ahli kumpulannya.Peristiwa hitam di mana sesuatu berlaku semasa ingin beraksi di IPOH.Peristiwa lama mungkin.

"LUPAKAN PERISTIWA LAMA"


Mungkin ada diantara mereka yg marah atau mungkin juga tersenyum sinis bila aku berkata begitu sambil memaki-maki di dalam hati...

"Kau ckp senang la,yg mati bkn kau..kau nak kau jela yg main"

bukan nak blagak atau ape,utk aku yg menyokong ni rasa sedih kalau bubar camtu je
dulu letak R.I.P
pastu buang

aku rasa x keterlaluan kalau aku ckp band ni seumpama Hidup Segan Mati Tak Mahu.

bukan mengeji tp bagi aku itu realiti.

Dan utk mamak.Kau sebagai vox aku rasa pengorbanan kau da cukup besar.walaupun bukan dari segi wang ringgit tp cara pengorbanan tu da cukup utk buat aku salute kt kau.Bukan nak megah2kn atau ape.Tp antara sume band member kau paling berbeza dan aku paham,susah nak bekerja dgn "ROCKSTAR".haha!


Aku xnk la merapu panjang².Cuma ape yg aku harap kali ni..main la kt gig tu.Aku tau payment dia mungkin x sebesar dan sekencang payment BxC.Tp sekurang²nya kau bole tunjuk kt skinhead² yg kutuk kau..yg kau masih lagi true.



Take it OR Leave it.





OH ANA. :D

Wednesday, May 6, 2009

REVENGE [Final Showdown]



Lebih kurang 3 minggu aku tggu show ini.Agak sedih gak la bila ayid ckp tu last show utk REVENGE sblom rehat panjang.Rehat panjang tu x lama,cuma 4 bulan je kot diorang rest,itupon sbb nak siapkn album.Tp xpe,aku tggu.Jgn cite Blue sudah..Haha!

3 May-AHAD
Aku bgn lambat.Pukul 4 lebih baru bgn.Letih gak la sbb pagi tu aku tgk movie sampai pkol 3 pagi.Sedar² je aku tros mandi dan siap² utk keluar.Sampai je kt Zouk aku tros masuk.Masa tu KOMPLOT tgh main.Agak membosankn dan aku hampir tertidur.Tp aku tabahkn hati supaya x tidur.(WTF tabahkn hati?haha!)Sbb misi utama aku dtg haritu sbb nak tgk REVENGE.

Abes je KOMPLOT perform.REVENGE mula naik atas stage.Mase tu rasa tidur tros hilang.Aku dgn rakusnya menolak semua makhluk yg menghalang perjalanan aku utk ke depan stage.Haha!biasa la..time REVENGE msti kene pegi dpn.mampos la kau nak ckp ape.! Sampai je dpn stage baru la aku bole nampak beberapa ARMY yg hadir utk show terakhir diorang.Agak bersemangat gak la time tu sbb ade geng.hehe.



Setlist mlm tu kalau x silap aku..Heavy Chains,Rok n Rol Hero,Rokku Japparena,Anak Liar,Legends Of Rock n Roll dan terakhir sekali R-E-V-E-N-G-E.(lebih kurang camtu la.aku lupa susunan dia.haha)Aku tertunggu² gak PAWANA.sbb setlist kt page ada PAWANA.tp xpe la,6 lagu pon da cukup RABAK.cuma kecewa skit ngan sound haritu..agak x memuaskan..sound gitar buset sangkut2.sound gitar apple tenggelam dan ade lagi beberapa ketidakpuashatian.aku rasa x perlu nak cerita kot.sape sroh kau x datang.haha



Abes show..dok lepak² kt pelita KLCC.Dok gelak²..Buset,john,kimba dan bdk² laen bersama kamera TED dok gelak²kn ayid masa tgk balik gambar show td.Ayid biasa la..bersama wushi²..haha.Bila nak kawen beb?Hmm..

Secara keseluruhan aku puas hati gak la sbb sanggup korbankn masa tidur aku utk pegi tgk diorang perform dan aku pasti REVENGE pon puas terutama ayid sbb seluar beliau telah koyak dgn jayanya pada petang itu!.haha!

Aku tggu korang beb!




FOR THOSE WHO ABOUT TO ROCK,WE SALUTE YOU!

Tuesday, April 28, 2009

Demi Sesuap SUSU ^^


Dalam pukul 10 lebih ade la sorang pompuan masuk kedai aku.Aku kenal pompuan tu sbb dia pernah datang dgn suami ngan anak dia.Dia masuk² je kedai..dia terus tanya..

"ade susu pekat tak?"

"susu buat teh?"(bkn ape..sbb aku bajet dia nak beli susu utk anak dia ke..)

"ye..bape paling murah ek?"

"RM2.60.."

"jap ehh..."(dia terus lari kuar kedai..)



Aku heran la..so aku pegi la tgk dia buat ape kt luar.Rupa²nya dia mntk org duit.Aku tros tutup pintu.

Tuhan je yg tau betapa sebaknya hati aku..mcm kena sentap beb..xtipu.Ye ar,dgn reaksi muka org tak kasi duit..mcm dia jijik gila.2-3 kali aku bukak pintu tgk dia tgh buat ape..last² aku tros pggl dia masuk dlm kedai..aku bagi je susu tu kt dia

"Ehh..xpayah bayar ke bang?"

"xpe saya bayar"

"Terima kasih ye bang"


Bukan nak tunjuk kebaikkan aku kt sini..sampai tulis blog ape sume.Cuma aku tertanya² mane pegi suami dia?dok umah jaga anak ke?isteri kuar sampai terpaksa mintak duit kt org?
WTF la weh.!Kalau kau malu nak mintak duit skalipun..jgn la suruh isteri kau yg buat.

*(Baru aku tau susah² aku,ade org lagi susah)


HIDUP SEGAN,MATI TAK MAHU

Monday, April 27, 2009

Jenayah Penulisan



27 April,mcm biasa tiap2 pagi aku selak paper.2 paper berbeza dgn 1 cerita sama yg mempunyai 2 tajuk berlainan.Faham maksud aku?

Tajuk di paper METRO mukasurat 2 -"13 tahun sudah ketagih arak"- dan di Berita Harian muka surat 7 pula -"23 REMAJA SKINHEAD DAN PUNK DITAHAN"-
(lebih kurang camtu ar tajuk kt berita harian.aku lupa)

2 tajuk berbeza..tp isinya sama saja.Tentang 23 remaja yg ditahan di Bukit bintang.Kalau lihat dari gambar mcm kt belakang Times Square.Tp bukan aku nak cerita pasal tempat kejadian.Aku nak cerita pasal PENIPUAN DAN JENAYAH yg dilakukan wartawan2 sundal nih.Dalam gambar terang2 gambar budak² shuffle..tp knpe SKINHEAD dan PUNK juga yg disebut?
Yang paling aku x puas hati tajuk kt Berita Harian.Sbb terang2 dia menipu pembaca.Bukan apa,kau tu wartawan..bila kau tulis cerita org baca..so kalau kau tulis benda yg tak betul,org tetap akan percaya.Orang takkan call kau punya office nak tanya betul ke tak cerita yg kau tulis.So menulis tu biar la ada bukti yg sahih.Jgn jadi bahlol,samdol dan sondol..buang la sikit bodoh yg berkepul2 dalam otak tu.

Kalau kat US.Benda2 mcm ni dah bole dipanggil sebagai JENAYAH KEWARTAWANAN.
tp nak buat camne...negara ni terlalu bergantung kepada WARTAWAN utk menyampaikan cerita.So lahir la WARTAWAN² sundal yg hanya tangkap muat janji kerja siap..esok bole kuar paper...org baca..dan dia tak kene marah sbb kje x siap.
hahaha!


*(ape wartawan tu bodoh ke?xknl mane satu skinhead,punk dan mane satu shuffle..haha!)


UP YOURS! - Roots n' Boots

Sunday, April 26, 2009

Culik 5 pagi




Hari khamis aku kje mlm,mcm biasa kalau keje malam mmg aku tdo.xde mase nak kje.haha.tah mcm mne pagi tu aku xnk tdo..so aku pegi la amek penyapu..g sapu sampah.Mase nak sapu sampah keluar dari kedai,aku nmpk kete waja benti kt area kdai aku,ade sorang laki cina keluar kete dgn kain bapak besar..stok buat langsir pnye...haha!aku pon exited la nk tgk dia buat ape.Dari gaya mcm nak suprise kwn dia.Tgk2 dia tutup muka pompuan tgh jalan sorang2 kt situ.Tarik bagai nak gila.tp pompuan tu kuat..dia menjerit,kalah ejam restraint.haha!aku pon dgn semangat malaysia boleh pegi kt laki tu.mase tu x pikir ape dah.aku pikir nk pukul mamat cina tu je.haha![brani sbb ade brader2 teksi ^^].sampai je kt kete laki tu tros lepaskn pompuan tu.cuak cpt2 masuk dlm kete..member dia pon tros jalan...pikir2 balik klako pon ade..sbb time tu ade la 3-4 mat rempit,brader2 teksi ngan org kt kedai makan tgk kejadian tu mcm tgk org shooting drama gerak khas.bila kete tu da lari baru sebok2 sruh org kejar.
ahahahaha

kepada pompuan2 yg suke jln mlm2 sorang2.
korang jage2 la...mane tau jadi kt korang..bwk la pistol ke.m16 ke..ak 47 ke kalau korang nak jalan mlm2.
hahaha


*pompuan tu pompuan myanmar aku rasa..kalau melayu tu..aku rasa da kne agkut dah..haha!

Thursday, April 23, 2009